رله ها به طور معمول 5پین دارن که 2تای اونها 1 2 3 فرض کن پایه ها رو اینطور نام گذاری کنیم
4 5
در این صورت پایه 1و 3 دو سر بوبین اند یعنی با تغذیه (12 یا 24 ولت) به تناسب رله که روش مینویسه رله تحریک میشه
یعنی در خالت نرمال پایه های 2و5 به صورتNC -normally close در حالت عادی بسته میباشد و پایه های 2و4 به صورت NO میباشد که بعد از تحریک حالت ها برعکس میشوند.البته امپراژ این پایه ها نیز متفاوت است که باید به آن ها هم توجه شود
رله
سازوکار قطع و وصل توسط مدار الکتریکی یک رله
از سمت چپ پایه های1و2 برق 12یا24 و...که روی هر رله نوشته که با آن ولتاژ رله تحریک خواهد شد پایه های 3و4و5جهت هدایت ولتار به مصرف کننده میباشدکه درحالت خاموش3و4وصل است ودر حالت روشن4و5وشل میباشدرله نوعی کلید الکتریکی است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته میشود.
رله سنجشی : رله ایست که بادقت و حساسیت معینی در موقع تغییر کردن یک کمیت الکتریکی و یا یک کمیت فیزیکی دیگری شروع به کار کند. چنین رله ای برای مقدار معینی از یک کمیت مشخص تنظیم می شود و اگر ان کمیت از مقدار تعیین و تنظیم شده کمتر ویا بیشتر باشد رله ان تفییرات را می سنجد
رله سنجشی بر دو نوع است:
ساده و مرکب. رله سنجشی ساده اغلب دارای یک سیم پیچی تحریک شونده می باشد که در اثر تغییر جریان ویا ولتاژ تحریک و موجب وصل شدن کنتاکتی می شود.
(رله حرارتی و رله جریان زیاد و رله فشار کم)
رله سنجشی مرکب دارای دو سیم پیچی تحریک شونده میباشد مثل رله ای که نسبت ولتاژ و جریان را می سنجد (رله سنجش مقاومت ظاهری) به کمک چنین سنجشی می توان آن قسمت از شبکه را که اتصالی شده است از مدار جدا کرد رله دیستانس.
== طرز استفاده ==
اگر مثلا" روی رله ای نوشته شده 12 ولت dc یعنی اینکه این رله با 12 ولت dc راه اندازی یا تحریک می شود.اگر روی آن نوشته شده باشد 5 ولت dc یعنی با فرمان 5 ولتی می توانیم آنرا تحریک کنیم تا ولتاژ مورد نظر را برایمان کنتاکت کند.
به عنوان مثال اگر بخواهیم با میکرو کنتلرفرمان وصل ولتاژ 220 ولتی بدهیم باید از رله 5 ولتی استفاده نماییم ضمن اینکه رله را نمی توانیم مستقیما" به میکرو وصل کنیم چون میکرو جریان لازم برای راه اندازی رله را نمیتواند تامین کند.و باید از یک ترانزیستور مثل BC547 یا BDX53C و....استفاده نماییم.
همچنین بسیار اهمیت دارد که دو سر بوبین یا سیم پیچ رله (دوسر ورودی فرمان) از دیود هرز گرد (کاتد مثبت ) استفاده نماییم Learn More چون پس از گذشت چند سیکل کاری جریان باقیمانده در سلف که ازمنحنی هیسترزیس قابل مشاهده است باعث سوختن ترانزیستور می گردد.(و همچنین میکرو).
انجمن تعمیرکاران